Städblogg

Praktiska förslag på hemstädning från skickliga städare

Hemstädning är ett utmanande jobb och kan vara tidskrävande om det inte görs effektivt. Gå igenom hela artikeln för att hitta några viktiga riktlinjer från erfarna städare.

Riktlinjer för effektiv hemstädning av köket

Ett av de smutsigaste områdena i ett hus är köket. Det första tipset är att cirkla runt medurs, denna rörelse är effektivare och gör att köket kan rengöras snabbare. En annan viktig aspekt är att rengöra diskmaskinen väl. Använd tvättmedel som bakpulver eller andra rengöringslösningar för att se till att maskinen går effektivt. Och rengör exempelvis bestick på ett korrekt sätt. Det tredje tipset för köket skulle vara att rengöra svampen. Det är lätt att glömma bort att en svamp samlar stora mängder bakterier. Det är viktigt att desinficera svampen genom att pressa den och placera den i mikrovågsugnen i en minut.

Hemstäd av badrum

En annan viktig del av huset är badrummet. Toaletten kan rengöras med vilken toalettrengöring som helst. Dessutom måste badkar och handfat tvättas för att säkerställa att de inte samlat massa smuts. Slutligen är det viktigt att rengöra fönstren och att tömma papperskorgen vid varje hemstädning.

Teknik och material av bästa sopkvasten

Sopning är också avgörande för ett rent hus. Det är avgörande att välja den lämpligaste kvasten, men att välja rätt kvast är vanligtvis en svår uppgift och beror mycket på de olika förutsättningarna. Om kvasten ska användas inomhus är det viktigt att den har finare borst så att den kan borsta bort dammet. Om kvasten ska användas ute är det viktigt att borsten är stark och av det längre slaget. Ett annat professionellt förslag är att svepa effektivt och hålla kvasten som en åra från en båt. Med ena handen nära toppen och den andra handen i mitten. Sopa i roddrörelse och samla smuts i ett område så att det inte är svårt att plocka upp efter att ytan har svepts. Utrymmet som kvasten förvaras på är också viktigt för kvastens livslängd. Den måste förvaras platt så att borsten inte skadas och så att den inte faller.

Städa sovrummet

Ett av de mest utmanande områdena att rengöra är sovrummet. Ett av de bästa sätten att komma igång är genom att bädda sängen. Nästa viktiga faktor är att se över lådorna, vanligtvis finns det smutsiga och oanvända föremål i lådorna som ska hanteras. Vi rekommenderar att du bara behåller det du faktiskt använder, då det extra utrymmet gör att lådorna blir snyggare och lättare att hålla ordning i.

Det är viktigt att identifiera viktiga områden i fastigheten som ofta blir smutsiga och kräver extra städning för att hålla sig rena. Dessutom hjälper kartläggning eller planering av rengöringsmetoder att minska stress och kan spara tid och ansträngning.

Ta kontakt med en bra städfirma i Landskrona för billig städhjälp!

3 praktiska steg för att få bort lukten av hundkiss från mattor

Olyckor kan lätt hända när du har en äldre hund eller en ung valp. Men med rätt åtgärder för att få bort hundkiss kan hemmet förbli relativt friskt och rent. Kontakta en rekommenderad städfirma i Landskrona för mer råd.

Här är några steg för att få bort lukten av hundurin från mattor:

Agera snabbt

Det första steget är att agera snabbt och försöka få bort hundkisset så snart som möjligt. Försök att dutta mattan medan den fortfarande är våt för att eliminera majoriteten av urinen direkt. Att agera snabbt kommer att se till att lukten som orsakar bakterier tas bort, vilket innebär att det bara finns behov av att rengöra den våta fläcken som finns kvar. Dutt-metoden görs bäst med flera ark med köksrulle. Fortsätt att dutta på mattan tills det mesta av fukten har försvunnit och den börjar kännas ganska torr.

Luktborttagning – hundurin

Efter att duttbehandlingen har tillämpats är det dags att ge mattan en rengöring för att ta bort kisslukten. Det finns en mängd olika alternativ för att ta itu med lukten, som kan sträcka sig från kommersiella produkter till hemmagjorda lösningar.

Få bort lukten av hundkiss med bakpulver och vinäger

Ett enkelt hemmagjort botemedel är en 50/50 blandning av vatten och vit vinäger. Spraya blandningen över hela fläckområdet och använd en ren, luddfri trasa för att försiktigt arbeta in lösningen i mattan. Det är möjligt att förhindra att mattan blir för våt genom att badda bort överskottsfukten då och då. Även om vinäger har en stark lukt börjar den snart försvinna och är ett mycket effektivt alternativ till att neutralisera ammoniak.

När mattan har rengjorts så mycket som möjligt och är baddad för att suga upp fukt, ska du ta vanligt bakpulver och strö det rikligt över fläcken. Bakpulver måste arbetas in i mattfibrerna med en gammal tandborste eller med fingertopparna när du bär gummihandskar. Snåla inte på bakpulver; se till att lämna mattan så den ser helt vit ut.

Dammsug mattan

Ge mattan och bakpulvret tid att torka helt innan du använder dammsugaren för att ge golvet en slutrengöring. Använd ett hårborttagningsmedel för sällskapsdjur eller andra saker som kan hjälpa till att få upp alla områden med bakpulver som hårdnat och fastnat på mattan. Om det finns några tecken på att mattan fortfarande har en liten lukt av hundkiss kommer det att vara nödvändigt att upprepa processen.

Anlita städhjälp – hälsorisker med ett smutsigt hem

När livet blir stressigt och hektiskt är det delar av en persons normala rutiner som måste offras. Det finns bara så många timmar på dygnet och även de mest välorganiserade måste ibland hitta genvägar då och då. Oftast är det hushållssysslor som blir bortprioriterade, speciellt om man inte har städhjälp av städare. Disk samlas i diskhon och tvätten förblir orörd när det händer för mycket annat. Även om lite oreda är harmlöst har nyligen gjorda studier visat att ett smutsigt och rörigt hushåll kan ha negativa hälsoeffekter på dig och din familj.

Städhjälp sänker din stress

För vissa så leder ett rörigt hem till stress. När kläder ligger utsprida på golvet och disken samlas på hög på diskbänken så kan livet hemma kännas lite mer kaotiskt. Studier visar att högt blodtryck är länkat till individer vars hem har blivit katastrofområden. Patienterna i undersökningen visade sig ha högre stressnivåer och blodtryck, men inte när de var hemma. De flesta patienters stress kom faktiskt från tanken på att de behövde städa men inte hade tid att göra det. Genom att sätta av lite extra tid för att städa eller ta städhjälp av en städfirma i Landskrona så kan människor under hög-press eliminera en av stressfaktorerna som leder dem till obehag.

Organisera din hemstädning

För mycket röra i hemmet kan också orsaka fallrisk. Hushåll med barn eller äldre är särskilt utsatta, men alla kan riskera att snubbla över något löst föremål under nattens mörker. Om ditt hus har flera våningar så kan en trappa bli en stor risk om man inte är försiktig. Genom att förvara smutstvätten i tvättkorgen håller du golvet rensat. Och genom att lägga lite extra tid med att plocka in varorna du handlat så kommer du en bra bit på vägen. Lägg lite tid på att bestämma vart varje sak skall vara. Lite organisation i förväg betyder att du inte behöver bestämma vart du ska göra av din oreda när du har ont om tid. Att ha städhjälp någon gång i veckan kan också se till så att dina saker är undanröjda och gångområden är öppna.

Regelbunden rengöring håller bakterier borta

Självklart är ett dåligt skött hem en perfekt miljö för bakterier. Mat som lämnas kvar efter måltider och skräp som inte töms är grogrunder för bakterier som kan orsaka sjukdom. Utan den regelbundna rengöring och skötsel som städare från städföretag är vana vid, så kan dina ytor och diskhoar i ditt hem vända sig mot dig. Disk som lämnas i diskhon är benägna att främja tillväxten av E.coli och salmonella bakterier. Medan infekterande bakterier som stafylokocker gillar badkar. Dessa infektioner är svåra att förhindra men många svenskar förstår inte faran eftersom dessa hot är osynliga.

Ett misskött hem kan orsaka hälsoproblem av många sorter, men genom att lägga lite extra tid eller att planera kommer man långt för att skapa lugn i ett hektiskt liv. Genom att planera ditt hems organisering och kanske med hjälp av städhjälp från en städfirma, så kan du bättre fokusera på det som är viktigt i livet och må lite bättre.

Rengöringstips för heltäckningsmattor som ger längre livslängd och håller allergenerna på avstånd

Heltäckningsmattorna i ditt hem är utan tvekan en vacker detalj i hemmets inredning. Med deras färgglada mönster och mjuka design så gör de vilket rum som helst varmare och mer välkomnande. Därför rekommenderar alla mattrengörare att du tar god hand om dina heltäckningsmattor i hela ditt hem.

Mattproffs delar med sig av sina enklaste rengöringstips för heltäckningsmattor

Nu när du vet hur viktigt det är att ta väl hand om dina mattor så kan det vara på sin plats att du också lär dig om effektiva tekniker och metoder för att kunna göra just det. Om du inte investerar det som krävs och inte ser till att du gör det rätt, hur kan du då tro att du kommer få njuta av en ren matta? Fortsätt läsa för några tips från experterna på hur du förlänger dina heltäckningsmattors livslängd och håller allergenerna på avstånd.

rengör spill och fläckar på heltäckningsmatta

Förebyggande åtgärder är det bästa rådet när det gäller dina mattors vård – hur du än rengör dem så kommer det inte att hålla länge om smuts och damm hamnar på dem kort tid därefter. Du bör vidta förebyggande åtgärder för att minska mängden smuts som hamnar på mattorna. Till att börja med kan du börja med en strikt skofri policy inomhus. Det kan kännas lite drastiskt med tanke på att visa av dessa mattor täcker hallgolvet. En dörrmatta fångar upp en hel del smuts som annars skulle ha hamnat på dina heltäckningsmattor, så en sådan är ett måste.

Dammsug regelbundet – det enklaste sättet att rengöra heltäckningsmattor är att dammsuga dem med en dammsugare. Det tar bort all ytligt damm, smuts och annat skräp som kan ha hamnat på din matta. Försök att skapa en städrutin för detta – en gång i veckan är idealiskt.

Tänk på hur du dammsuger – det är smart att byta håll regelbundet på dammsugaren så du gör små mönster i den för att fånga upp så mycket smuts som möjligt. Var också uppmärksam i vrår och trånga utrymmen – använd då med fördel dina dammsugaradaptrar så att du kommer åt i alla skrymslen och vrån. Kom ihåg att smuts även samlas under möbler så flytta på dem och dammsug därunder med. Det är jobbigt, men det bör göras.

Ångtvätta dem – fördelarna med ångtvätt är otaligt. Denna metod kan verkligen rengöra en matta genomgående och sanera den utan att behöva använda farliga kemikalier eller andra skadliga ämnen. Det är det bästa ekovänliga sättet som finns, en faktor du också bör överväga.

Ta hand om fläckar så snart som möjligt – varje mattrengörare där ute vet att ju snabbare du tar hand om en fläck desto större är chansen att du får bort den. Med tiden blir fläckar nästan omöjliga att få bort och kan bli permanenta. Därför är det så viktigt att ta hand om dem på en gång. Men häll inte heller på vilket rengöringsmedel som helst, utan lär dig utantill hur du tvättar bort olika typer av fläckar. På så sätt kan du känna dig lugn om du eventuellt får en fläck på mattan.

Följ dessa enkla rengöringstips för att se till att dina mattor ser väl omhändertagna ut. Du kommer då också förstå varför alla professionella mattrengörare rekommenderar just detta.