Rengöringstips för heltäckningsmattor som ger längre livslängd och håller allergenerna på avstånd

rengör spill och fläckar på heltäckningsmatta

Heltäckningsmattorna i ditt hem är utan tvekan en vacker detalj i hemmets inredning. Med deras färgglada mönster och mjuka design så gör de vilket rum som helst varmare och mer välkomnande. Därför rekommenderar alla mattrengörare att du tar god hand om dina heltäckningsmattor i hela ditt hem.

Mattproffs delar med sig av sina enklaste rengöringstips för heltäckningsmattor

Nu när du vet hur viktigt det är att ta väl hand om dina mattor så kan det vara på sin plats att du också lär dig om effektiva tekniker och metoder för att kunna göra just det. Om du inte investerar det som krävs och inte ser till att du gör det rätt, hur kan du då tro att du kommer få njuta av en ren matta? Fortsätt läsa för några tips från experterna på hur du förlänger dina heltäckningsmattors livslängd och håller allergenerna på avstånd.

rengör spill och fläckar på heltäckningsmatta

Förebyggande åtgärder är det bästa rådet när det gäller dina mattors vård – hur du än rengör dem så kommer det inte att hålla länge om smuts och damm hamnar på dem kort tid därefter. Du bör vidta förebyggande åtgärder för att minska mängden smuts som hamnar på mattorna. Till att börja med kan du börja med en strikt skofri policy inomhus. Det kan kännas lite drastiskt med tanke på att visa av dessa mattor täcker hallgolvet. En dörrmatta fångar upp en hel del smuts som annars skulle ha hamnat på dina heltäckningsmattor, så en sådan är ett måste.

Dammsug regelbundet – det enklaste sättet att rengöra heltäckningsmattor är att dammsuga dem med en dammsugare. Det tar bort all ytligt damm, smuts och annat skräp som kan ha hamnat på din matta. Försök att skapa en städrutin för detta – en gång i veckan är idealiskt.

Tänk på hur du dammsuger – det är smart att byta håll regelbundet på dammsugaren så du gör små mönster i den för att fånga upp så mycket smuts som möjligt. Var också uppmärksam i vrår och trånga utrymmen – använd då med fördel dina dammsugaradaptrar så att du kommer åt i alla skrymslen och vrån. Kom ihåg att smuts även samlas under möbler så flytta på dem och dammsug därunder med. Det är jobbigt, men det bör göras.

Ångtvätta dem – fördelarna med ångtvätt är otaligt. Denna metod kan verkligen rengöra en matta genomgående och sanera den utan att behöva använda farliga kemikalier eller andra skadliga ämnen. Det är det bästa ekovänliga sättet som finns, en faktor du också bör överväga.

Ta hand om fläckar så snart som möjligt – varje mattrengörare där ute vet att ju snabbare du tar hand om en fläck desto större är chansen att du får bort den. Med tiden blir fläckar nästan omöjliga att få bort och kan bli permanenta. Därför är det så viktigt att ta hand om dem på en gång. Men häll inte heller på vilket rengöringsmedel som helst, utan lär dig utantill hur du tvättar bort olika typer av fläckar. På så sätt kan du känna dig lugn om du eventuellt får en fläck på mattan.

Följ dessa enkla rengöringstips för att se till att dina mattor ser väl omhändertagna ut. Du kommer då också förstå varför alla professionella mattrengörare rekommenderar just detta.